top of page

5 důvodů proč jet na jógový retreat




Mám to štěstí, že v Praze je plno možností se jógově vyžít.

Je pravda, že se mi občas zasteskne po Londýně, kde když jsem zmeškala polední lekci, tak byla o ulici dál lekce v 13:00 nebo 14:00 a přehršel workshopů, ne jen o ásanách, ale také o meditaci, pránájámě, filozofii a ájurvédských workshopech od místních i hostujících učitelů.


Ale i v Praze je jógová nabídka bohatá, tak proč opustit město za účelem jógového pobytu? Abych byla upřímná, až letos, kdy sama nemám tu možnost se retreatů účastnit jako student (baby je ještě malé) si uvědomuji jejich hodnotu a jak neuvěřitelně přínosné jsou tyto mini jógové prázdniny pro mou osobní jógu, výuku a můj život obecně.


Tady je mých 5 důvodů:


1. JÓGOVÝ RETREAT NÁM UMOŽNÍ PONOŘIT SE HLOUBĚJI


Typická hodina ásan trvá asi 60 minut. To je sice většinou dost času na to, abyste si protáhli šlachy a rozevřeli boky, ale neumožňuje to takovou hloubku a soustředění jako víkendový (nebo delší) retreat na jógu - zejména pokud jde o komplexní témata, jako je filozofie, ájurvéda, anatomie nebo meditace. Jistě, v lekci můžeme citovat Jógasútru, ukázat si něco opravdu skvělého o předním serratu (pilovitý sval přední, který stabilizuje ramena a postavení lopatek) nebo nabídnout ochutnávku meditace, ale krátký časový rámec mi obvykle neumožňuje tato témata rozvinout tak, jak bych chtěla.


Na jógových pobytech bývá rozptýlení méně časté a učení může lépe proniknout do mysli. A zatímco když po večerní lekci přijdeme domů, čeká nás vaření, e-maily nebo možná uspávaní.





2. BÝT STUDENTEM


Učím asi čtyři lekce týdně (což je vlastně docela málo. Svého času jsem učila 10-15). Sama chodím na hodiny ostatních učitelů často, je pro mě obtížné vystoupit z "učitelského módu". Když mě zaujme nějaký konkrétní pokyn, sekvence pozic nebo filozofická myšlenka, automaticky začnu přemýšlet o tom, jak bych ji mohla zařadit do některé ze svých lekcí.


Během retreatu si však od učení odpočinu a mohu se plněji soustředit na svůj vlastní prožitek, a dál tak předávat jógu autenticky, na základě vlastních zkušeností.




3. DENNÍ RUTINA


Stejně jako spousta lidí žijících ve městě na volné noze, byl můj rozvrh (před Bonifácem) dost nepravidelný. Jedno ráno učím první hodinu v 7:00 ráno a další den nemusím nikde být před devátou. I když jsem se snažila udržet alespoň zdánlivě stejnou dobu večerky a vstávání, ve dnech, kdy jsem nemusela být ve studiu tak brzy, bylo tlačítko Snooze lákavé! Retreat nabízí určitou strukturu. Brunch a večeře se podávají každý den ve stejnou dobu a časy lekcí (a tedy vstávání) jsou také konzistentní.





4. ŽÁDNÉ VAŘENÍ


I ty největší kuchtící z nás by si čas od času potřebovali odpočinout, a i přes upřímnou snahu může být v městském prostředí náročné jíst zdravou a vyváženou stravu. Během retreatu bývá zajištěno výživné jídlo a prostředí nás vybízí k tomu, abychom si opravdu sedli a vychutnávali.





5. UNPLUG


Retreaty svádí k tomu se i technologicky odpojit. Nechat na půl dne, nebo klidně i na celý telefon na pokoji, nebo vybitý. I když zpočátku je možná trocha nevozity, bez elektroniky jsem automaticky více přítomná a mohu si zážitek opravdu vychutnat.


Být několik dní offline může být opravdu osvěžující. Odpojení od sítě i na jeden den může výrazně změnit váš pohled na věc.


Těším se, až pojedu na jógový pobyt, kde si užiju všechno o čem jsem tu psala. Ale do té doby, si moc užívám druhou stranu - organizování jógových pobytů a sdílení prostoru na krásné faře Habřina s lidmi co z nám z lekcí, kurzů i úplně novými tvářemi.






46 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page